Fekete arany az asztalra – a bors őrlése

Az emberiség több ezer éve ismeri az Indiából származó fekete borsot. Még a középkorban is olyan értéke volt, hogy fekete aranynak nevezték és fizetőeszközként is elfogadták. Nem véletlenül mondják arra, ami drága, hogy borsos ára van.

Színes bors

A bors

Színes bors őrlőLegyen az üvegben fekete, vörös, zöld vagy akár fehér bors, mindegyik ugyanannak a növénynek a termése. A Piper nigrum fürtökben álló, bogyószerű csonthéjas termése éretlenül vörös. Zölden szedik le, majd nagy részét napon megszárítják, ekkor ráncos lesz és fekete. A vörösen begyűjtött bogyókat áztatják, majd ledörzsölik a termés húsát. A megmaradt magvakat nevezzük fehér borsnak. Az egészben hagyott szemek aromásabbak, mégis gyakran már őrölve kerül ez a kedvelt fűszer a boltokba. Ha szeretnénk az eredeti zamatot érezni, szemes borsot érdemes venni és azt közvetlenül a felhasználás előtt megőrölni.

Borsőrlők

Peugeot borsőrlőKezdetben voltak a kézzel tekerősök – és még most is azok a leghasználhatóbbak. Kevesen tudják, hogy a jól ismert Peugeot autógyártó vállalat első termékei között borsőrlő is szerepelt és hogy ezt mind a mai napig gyártják is. Az első fűszerőrlők fából készültek, fém malommal. A maiak között is van hasonló, azonban elterjedtebbek a műanyag vagy fém házas őrlők. Őrlőfejük műanyag, fém vagy kerámia. Természetes ezek a háztartási eszközök is fejlődtek a korral. A boltokban sokféle elektromos fűszerőrlő  kapható, mely állítható és meg is világítja őrlés közben a fűszert. Kedvünk szerint szabályozhatjuk a szemcsék méretét.

Miért több a lyuk a borsszórón?

Amikor az ember a kezébe veszi a vásárolt vagy ajándékba kapott só- és borsszóró készletet, eltűnődik egy percre, hogy akkor most melyikbe kerüljön a só és melyikbe a bors. Hacsak nem egyforma a két szóró, akkor egyértelmű a helyzet: abba kerül a bors, amelyiken több a lyuk. Miért van ez? A válasz egyszerű: a só könnyebben szóródik a nagyobb, nehezebb szemcsék miatt. Mindemellett többet használunk a sóból, ezért bátrabban rázzuk a szórót az étel fölött. A borsszórót mindenki óvatosan kezeli.

Só és borsszóró

Reklámok