Tyúkok a teraszon?

2012. október 1-től hatályukat vesztették a korábbi önkormányzati rendeletek, melyekben meghatározták az állattartási övezeteket, a tartható állatok számát. Az állattartásra vonatkozó szigorú szabályok természetesen továbbra is érvényesek. Az állatoknak megfelelő élőhelyet és táplálékot kell biztosítani. Tartásuk nem veszélyeztetheti az egészséget, nem károsíthatja a környezetet. Továbbra sem valószínű tehát, hogy valaki a 10. emeleti lakása teraszán fog csirkéket tenyészteni.

Csibék kotlóval

Tyúkok a városban

TyúkokHa az emeleten lakók nem is, a kertes házak tulajdonosai ezután megfontolhatják néhány baromfi tartását. 4-5 tyúkocska békésen elkapirgálhat a kertben és tartásuk nem is igényel nagy befektetést. Ha komolyan vesszük állattartói mivoltunkat, építhetünk számukra téglaólat. Ha csak maradék faanyagunk, hullámlemezünk van, abból is remek tyúkól készíthető. A tyúkólba tehetünk tojófészket, ülőrudat.
Nem árt észben tartani, hogy a tyúkok madarak, vagyis időnként repülnek, s hogy a környék kutyái sem feltétlenül megbízhatók. Kerítés tehát mindenképpen szükséges – ideális esetben legalább másfél méter magas.
A tyúktartás során a legtöbb pénzt a takarmányra kell kiadnunk. Ha tojó tápot veszünk nekik, az zsákonként (20 kg) 2.500-3.200 forint is lehet. A tengeri valamivel olcsóbb, de takarmányboltban azért is elkérhetnek 80-100 forintot kilónként. Jó hír viszont, hogy a baromfi sokféle háztartási maradékot megeszik. Ha csak kevés szárnyas jószágunk van, nem sokat kell pluszban költenünk az élelmezésükre.

Tyúkokról kezdőknek

KakasVásárlás előtt mindenképpen el kell döntenünk, milyen célra szánjuk újdonsült háziállatainkat. Általában néhány friss tojásra vágyik a kezdő baromfitartók többsége. Ez esetben vagy tojóhibridet, vagy kettős hasznosításút kell keresnünk. A másik fontos kérdés, hogy azonnal tojó tyúkot szeretnénk, vagy inkább a kiscsirkék felnövekedését követnénk nyomon szívesebben. Tavasszal napos csibék és előneveltek is kaphatók. A tyúk 20-22 hetesen kezd tojni. Ha ilyen fiatal jércét veszünk, az hamarosan meglep minket 1-1 tojással naponta. Télen persze erre ne nagyon számítsunk, mert ahogy a mondás is tartja, “télen befagy a tyúkok feneke”.
A harmadik fontos kérdés a kakas léte vagy nem léte. A tyúkok kakas nélkül is tojnak, ugyanakkor romantikus az asszonyaival kapirgáló kakas látványa. A kakaskukorékolásra ébredés is az, de kérdés, szomszédaink mit fognak szólni eme bio ébresztőórához.

Reklámok