Vályog – Burkoljuk-e a falakat?

Az emberek többsége egyetért abban, hogy a vályogház klímája kellemesebb, mint az átlagos lakásoké. A masszív, jó hőszigetelő, lélegző falaknak köszönhetően nyáron kellemesen hűvösek a szobák, nem túl magas, de nem is túl alacsony a páratartalom. Hagyományosan csak meszelték a vályogház falait, de a modern kor embere idegenkedik ettől. A vélemények ugyanakkor eltérők a falak burkolásával kapcsolatban.

Vályogház

Miért és hogyan burkoljuk a vályogfalakat?

VályogtéglaAki a vályogház falainak burkolására adja a fejét, ne felejtse el, hogy miért lakik éppen vályogban! Olyan burkolóanyagot érdemes választania, amely természetes és nem akadályozza a fal lélegzését. A vízzáró, lemosható falfestékek, tapéták, lambériák, csempék nem a legideálisabbak ebből a szempontból. A külső hőszigetelést nádszövettel célszerű megvalósítani, a belső burkolást pedig érdemes kis falfelületekre korlátozni. A vizes helyiségekben a csempe ugyanúgy felrakható, mint más építőanyag esetén. Nem árt viszont egy jól tapadó tartóréteget húzni a falra a csempék alá, főleg ha azok súlyosabbak. Ezekben a helyiségekben is csak akkora felületet csempézzünk, amekkorát a csapódó víztől védeni kell!

Miért ne burkoljuk a vályogfalakat?

Meszelt falA vályog nedvességre igen érzékeny, ezt kell elsősorban szem előtt tartanunk burkolásnál. A benne lévő szerves anyag korhad, nedvesség hatására gombák telepszenek meg benne. A vályogfalaknak még az sem használ, ha a szekrények túl közel állnak hozzájuk. Legalább pár cm távolságot célszerű a szellőzés miatt hagyni, ellenkező esetben a falak és bútorok hátulja is bepenészedhet. A lambéria fal felőli része szintén tönkremegy a nedvesedés miatt. A vízzáró festékek, tapéták alatt ugyanígy, sőt még inkább penészedhet a fal – csupán nem látjuk. A kellemetlen dohos szagtól viszont utána már nagyon nehéz lesz megszabadulnunk.
Az egyszerű oltott mésszel történő meszelés engedi szellőzni, lélegezni a falat. A mész a gombásodásnak is jobban ellenáll, mint a modernebb festékek. A vizes helyiségekben is inkább téglaburkolatot alkalmazzunk csempe helyett, ha megoldható!

 

Reklámok

One thought on “Vályog – Burkoljuk-e a falakat?

  1. Visszajelzés: A vályogfalak burkolásáról – A ház körül blog | RLS linkgyűjtemény

Hozzászólások lezárva.