Egyedül nem megy… a tapétázás

Ifjú házasok egyik gyakori közös elfoglaltsága, de olykor évtizedek óta együtt élő párok is rászánják magukat. No nem az, amire gondol, hanem a tapétázás, amely széppé varázsolhatja a lakást. Ha nem jól fog hozzá az ember, akkor sok bosszúságot is okozhat, ezért hasznos némi előtanulmányt folytatni.

Tapétázás

Milyen tapétát válasszunk?

Festhető tapétaValamikor csak a fűrészporos tapétákat ismerték az emberek, melynek sok előnyös tulajdonsága van. Strapabíró, időtálló és – ez nem elhanyagolható szempont – általában olcsó. Ma már nehezebb eligazodni a tapéták világában.
A választást döntően befolyásolja, hogy hová keresünk tapétát. Más kívánalmaknak kell megfelelnie a hálószobában és megint másnak a fürdőszobában vagy a konyhában. Míg az előbbi helyre hangulatos falburkolót keresünk, az utóbbiakra strapabírót, lemoshatót, mint amilyenek a vinyl tapéták.
A legtöbb esetben fontos a tapéta mintázata, színe, de előfordul, hogy egyénire szeretnénk festeni a falat. Ekkor festhető tapétát kell keresnünk. Ez esetben a fűrészporos és az üvegszálas tapéták között érdemes válogatnunk. A hab tapéták is újrafesthetők, ha meguntuk őket.
Az is számít, mennyi időre tervezzük a falon hagyni a tapétát. Ha átmenetileg akarjuk díszíteni vele lakásunkat, akkor könnyen felragasztható és lehúzható tapétát kell választanunk. A vlies tapéták megfelelőek erre a célra. Ha nem szeretnénk sokat bajlódni majd a tapéta lehúzásával, akkor olyat érdemes választani, amely a falon hagyható a következő réteg alatt. Ilyenek a könnyű papírtapéták.

A tapétázás 5 alapszabálya

  1. Tapétázás kettesbenNe fogjunk hozzá egyedül! A tapétacsíkokat nagyon pontosan kell illeszteni, ráadásul a ragasztós felületek miatt nem is igen lehet kísérletezgetni a felhelyezésnél. Praktikusabb, ha a csík két végét fogják.
  2. Készítsük elő a falat! A megfelelő tapadáshoz és az egyenletesen sima tapétafelülethez szükség van a fal előzetes megtisztítására és az egyenetlenségek, lyukak eltüntetésére.
  3. Pontosan mérjünk! Inkább hagyjunk rá egy kicsit a csík hosszára!
  4. Több csíkot ragasztózzunk be egyszerre! Így időt hagyunk a ragasztónak, hogy megfelelően átitathassa a tapétát.
  5. Előre meghúzott függőleges egyenes mentén helyezzük fel az első csíkot! Ne bízzunk a szemmértékünkben és abban se, hogy a sarkoknál pontosan függőleges a fal!
Reklámok