6 ok, amiért a gyepszőnyeg tönkremegy

Amikor gyepszőnyeg telepítésre adjuk a fejünket, feltehetőleg sokáig szeretnénk gyönyörködni a kertépítés eredményében, az üde, egészséges gyep látványában. Igencsak lehangoló, ha az új pázsiton foltok, vakondtúrások jelennek meg. Mire kell odafigyelnünk, hogy ez ne történhessen meg?

Gyepszőnyeg

1. Gyenge minőségű gyepszőnyeg

GyepszőnyegnevelésJelentős tétel lehet kertépítéskor, ha jó minőségű gyepszőnyeget vásárolunk. Sokan éppen ezért spórolási célzattal gyengébb minőséggel is beérik.
A gyepszőnyeg nevelése során 4 cm vastag tőzegréteget vetnek be valamilyen pázsitfű maggal. A gyepet gondosan, szakszerűen ápolják egy-másfél évig. A megfelelő minőségű készgyep tömött, gyommentes, gyökerei teljesen átszövik a tőzegréteget.

2. Lassú telepítés

Ha nem terítjük ki azonnal a tekercseket, azok befülledhetnek, károsodhatnak. Kiterítve, benedvesítve őket nyerhetünk valamennyi időt.
Gyepszőnyeg vásárlásnál általában ismert a szállítás napja. A megrendelő kéréséhez igyekeznek alkalmazkodni a szállítók. Minden adott tehát ahhoz, hogy a területet megfelelően előkészíthessük gyepünk megérkezéséig.

3. Nem megfelelő előkészítés

GyepszőnyegfektetésHa előkészítetlen területre fektetnénk le gyepszőnyegünket, a gyökerek nehezen tudnának megkapaszkodni, a gyomok pedig hamar áttörnének rajta.
A talajt olyan mélyen kell megmunkálni, hogy a fű gyökerei 20-25 cm mélyre könnyedén lehatolhassanak. Fontos, hogy a termőrétegnek megfelelő legyen a minősége. A gyomokat előzetes totális vegyszeres gyomirtással tarthatjuk távol hosszú időre pázsitunktól.

4. Vakondháló hiánya

A vakond távol tartásának egyetlen biztos módja, ha jó minőségű vakondhálót terítünk a gyepszőnyeg alá. Ez esetben is megfontolandó, hogy mennyit költsünk rá telepítéskor. Az utólagos védekezés többe kerül, mint a jó minőségű vakondháló lefektetése.

5. Túl korai gyepszőnyeg terhelés

GyepszőnyeghibaFrissen lefektetett gyepszőnyegünkben néhány nap alatt növekedésnek indulnak a gyökerek. Legalább 2-3 hétre szükségük van azonban, hogy elég mélyre lehatoljanak. Előzetesen kiszórt gyeptrágyával gyorsítható a gyökeresedés, ám ekkor is érdemes türelemmel lennünk pázsitunk iránt.

6. Szakszerűtlen gyepápolás

Pázsitunk ápolása során több hibát is véthetünk. Problémákat okoz, ha túl ritkán nyírjuk a füvet és az is, ha mindenhol egyforma rövidre vágjuk. Árnyékosabb területeken érdemes kicsit hosszabbra hagyni a leveleket.
A nem megfelelő öntözéssel is sokat árthatunk. Szabványos öntözőrendszer telepítésével megkímélhetjük magunkat a kopár vagy éppen rothadó foltok látványától.
A rendszeres gyeptrágyázás elmulasztása szintén okozhat gondokat.

A fenti problémák elkerüléséhez további ötletek itt olvashatók.