Tűzgyújtás

Az első ember által rakott tűz lángja valószínűleg egy villám által felgyújtott, vagy erdőégés után visszamaradt fa parazsának felhasználásával lobbant fel. Később rájöttek eleink, hogy maguk is tudnak tüzet gyújtani és az idők folyamán tökéletesítették eme tudományukat.

Tűzgyújtás fadarabokkal

A gyufa

Svéd gyufaMai életünket már el sem tudjuk képzelni az apró pálcika nélkül, melyet ha végighúzunk doboza oldalán,  fellobban a láng. A gyufa történetének kezdetéig a 6.századi Kínába kell visszamennünk. Ők már akkor használtak tűzgyújtásra kénnel átitatott fenyőfa pálcikákat. Az első valódi dörzsgyufa sok kísérletezés után született meg 1827-ben. Ez még robbanásszerűen és kiszámíthatatlan lánggal gyulladt. 1836-ban szabadalmaztatta Irinyi János az első zajtalan és biztonságosan gyulladó gyufát. A ma is használt, igazán biztonságos gyufát “svéd gyufának” is hívják, mivel Svédországban kísérletezték ki és kezdték el gyártani a 19. század közepén. A veszélyes fehérfoszfort annak módosulatával, a vörösfoszforral váltották fel és kivitték a gyufafejből a doboz oldalára.
Létezik olyan gyufa is, amely nem csak a doboz oldalán, hanem bármilyen érdes felületen meggyullad, de ez inkább csak az Egyesült Államokban terjedt el.

A gyufa előtt és helyett

TűzkőAz ősember valahogyan rájött, hogy két fadarab gyors egymáshoz dörzsölése annyi hőt fejleszt, amennyi elég a száraz avar meggyújtásához. Ezt a módszert a természeti népek még a közelmúltban is használták, de szükség esetén ma is érdemes próbálkozni vele. A tűzgyújtás eszköze lehet tűzgyújtó íj, tűzgyalu vagy tűzsodró.
Fejlettebb technika a kovakővel való tűzgyújtás, melyet az ókortól kezdve alkalmaztak az emberek. A “tűzkővel” szikrát pattintottak, amely meggyújtotta a száraz taplót. A taplót később fakalapáccsal kiverték és hamulúgban vagy salétromban kifőzték szárítás előtt. A kovakő acélon végighúzva vet legkönnyebben szikrát.
Száraz avar vagy papír meggyújtására napos időben ideális eszköz egy nagyító vagy egy szemüveg nagyító lencséje.
Ha gyufánk nincs, de autónk és így akkumulátorunk van a közelben, annak rövidre zárásával is kaphatunk szép szikrákat.